Realisatie Studieruimte

Vandaag hebben we het geld voor ons nieuwe project in Tanzania overgemaakt naar de Wilde Ganzen. De Wilde Ganzen zal ons bedrag met 50% vermeerderen en het vervolgens overmaken naar de Esperantoschool in Marambeka. Voor dit geld kunnen ze starten met deel 1 van het realiseren van een studieruimte (kinderen hebben thuis geen boeken en geen mogelijkheid om te studeren) waar niet alleen alle leerlingen van de school maar ook de mensen uit de gemeenschap gebruik van kunnen maken. Dank aan iedereen die onze olijfolie gekocht heeft en alle mensen die bijgedragen hebben aan de adventsactie van de TitusBrandsma parochie in Oss.

Adventsactie Titus Brandsma Parochie

De Titus Brandsma Parochie in Oss houdt de adventsactie dit jaar voor de middelbare school in Marambeka. Dit betekent dat iedere week gedurende de advent en gedurende de Kerst na afloop van de dienst de collecte wordt gehouden voor Stichting Mazingira.
Zondag 10 december heb ik na afloop van de dienst een korte presentatie mogen geven over het werk van Sjoerd, en na zijn overlijden van ons, voor de school.
Bij de ingang van de kerk is een foto van Sjoerd geplaatst. Wij zijn de parochianen uitermate dankbaar!

Op de website van de parochie kun je onder parochieblad eventueel nog wat meer lezen.

Olijfolie voor beter onderwijs in Tanzania!

Olijfolieactie 2021-2022

Wat een groot succes was het!

Nogmaals hartelijk dank voor iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Hierdoor hebben we het kleine meisjesinternaat af kunnen bouwen én in kunnen richten.

Olijfolieactie 2022-2023

De olijfoogst is weer begonnen. Het lijkt een goed olijvenjaar te worden, dus we verwachten veel olie te kunnen verkopen. Nieuw aan de actie is dat we door de Wilde Ganzen worden ondersteund. Dit betekent dat we van iedere euro die we ontvangen, de Wilde Ganzen het aanvult met 0,50 eurocent.

Met het kopen van de olijfolie ondersteun je de activiteiten van de Stichting Mazingira. Wij hebben de Stichting opgericht om het werk van Sjoerd in Tanzania voort te zetten. Wij willen graag de gemeenschap in Bunda en omgeving ondersteunen met het vervullen van de wensen die ze zelf aandragen: goed onderwijs en goede voorlichting!

Met onze nieuwe olijfolieactie willen we met de opbrengst zoveel mogelijk lerarenhuizen voorzien van sanitair. Goed sanitair trekt goed personeel aan. Goed personeel is goed onderwijs! We hopen dat we net zoveel positieve en enthousiaste reacties krijgen als vorig jaar.

Vanaf 10 november tot 15 december 2022 kun je je aanmelden voor deze actie via deze link. De levering zal in januari/februari 2023 zijn.

Wij hopen op jullie sponsoring!!

Met vriendelijke groet, namens alle bestuursleden,

Maria Michels  (voorzitter), Paul van den Heuvel (secretaris), Felix van Baal (penningmeester), Bram van den Heuvel, Jeroen Middelbeek, Jasper van Baal

             

Olijfolie voor Mazingira

Onze olijfolieactie voor Mazingira was een groot succes! We hebben meer dan 700 liter van de olie uit onze eigen Koroneiki olijven uit Griekenland verkocht!! Met de opbrengsten dragen we, samen met de NGO Mazingira in Tanzania, bij aan het uitbreiden van het meisjeshuis in Marambeka. Dankzij de goede voorzieningen groeit de school enorm. Steeds meer meisjes mogen naar school en de behoefte aan plaatsen in het meisjesinternaat groeit dan ook. Fijn dat we nu ook aan deze vraag tegemoet kunnen komen. We danken onze vrienden in Griekenland voor het helpen met de pluk en de persing van de olijven, en het vervoer van de olie naar Nederland. We willen u bedanken voor het steunen van deze actie! Geniet van de lekkere olijfolie en mocht het smaken naar meer? Volgend jaar hebben we deze actie weer!

Laptop voor online uitwisseling met het Maaslandcollege

Leerlingen van het Maaslandcollege hebben regelmatig een online uitwisseling met leerlingen van de Esperanto Secondary School. Ze vertellen elkaar over hoe zij studeren en ze geven elkaar tips. De leerlingen in Tanzania gebruikten daar lange tijd een mobiele telefoon van een van de docenten voor. Echter, daarmee liep de communicatie erg moeizaam. Roy van Welie, docent op het Maaslandcollege, doneerde daarom een flink bedrag zodat Esperanto Secondary School kon investeren in een nieuwe laptop. Dank Roy, fantastisch! Kijk hier hoe blij ze ermee zijn 😀

Jeanine loopt de Vierdaagse voor Mazinga

Jeanine Langens- van Orsouw en Paul van den Heuvel

Vanmiddag heeft Jeanine Langens- van Orsouw haar alternatieve Vierdaagse afgerond. Zij heeft de Vierdaagse gelopen in verband met het bereiken van de leeftijd van 50 jaar en het 25 jaar werkzaam zijn in het onderwijs. Zij koos Mazingira vanwege het feit dat alle opbrengsten volledig zonder kosten worden besteed voor het goede doel en de ondersteuning door Wilde Ganzen. Wij waren bij haar aankomst in Middelrode en hebben de cheque in ontvangst genomen. Een geweldig bedrag!!!

De Eigenwijze 4-daagse van Jeanine Langens

Meer dan 500 kilometer heeft Jeanine Langens al in de benen. Ze bereidt zich voor op haar eigen(wijze) vierdaagse die ze in juli gaat lopen. Ze hoopt hiermee geld op te halen voor het ‘MaaslandCollege in Tanzania’, onze Esperanto Secondary School in Marambeka. En prachtig initiatief waarover zij in de Regio Oss uitgebreid vertelde (zie hieronder). Steun Jeanine en daarmee Stichting Mazingira met deze link, en volg haar voorbereidingen op instagram.

Afbeelding

160 kilometer wandelen voor Afrikaans Maaslandcollege

wo 20 mei 2020, 19:00   

OSS | Jeanine Langens – Van Orsouw doet dit jaar mee aan de Vierdaagse. In eerste instantie was Nijmegen in beeld, maar uiteindelijk besloot de van oorsprong Osse om ‘in haar uppie’ 4 x 40 kilometer te lopen, waarbij ze ook nog eens het goede doel steunt. 

Jeanine Langens-van Orsouw

De Vierdaagse van Nijmegen heeft altijd al iets magisch gehad voor Jeanine. In eerste instantie kon ze zich niet voorstellen hoe iemand vier dagen lang zoveel kilometer kon lopen. Nadat ze 50 jaar was geworden en 25 jaar in het onderwijs werkzaam was, besloot ze iets speciaals te doen. Ze startte in januari met trainen, maar toen ze zich verdiepte in de Nijmeegse Vierdaagse, kreeg ze vanwege de drukte steeds meer het idee dat het niet bij haar paste. “Toen ik zag dat het inschrijfgeld 100 euro bedroeg, is het idee tot stand gekomen. Zonde om 100 euro aan de organisatie te geven en in de drukte te gaan lopen. Dan kun je toch beter dat geld direct aan het goede doel geven?” Ze gaat in week 29 of 30 haar eigen Vierdaagse lopen. Helemaal alleen, vanuit haar woonplaats Middelrode. “De volgende stap was het bepalen van het goede doel. Het moest bij me passen en ik wilde zeker zijn dat het volledige bedrag dat ik zou inzamelen daar terecht zou komen waar het echt nodig was. Ik zocht dus een goed doel dat geen reclame maakt en dat louter werkt met vrijwilligers. Stichting Mazingira Nederland voldeed aan die eisen: de stichting ontwikkelt onderwijs in Tanzania. Met name onderwijs aan meisjes op het Maaslandcollege. Daarnaast ondersteunt zij financieel de radiozender, zodat de bevolking goede informatie krijgt. Maria, de voorzitter van de stichting, heeft mij verzekerd dat al het geld naar Tanzania gaat en dat de familie (op eigen kosten) elk jaar naar Tanzania afreizen om te controleren of het geld op de juiste manier besteed is. Daarnaast vind ik het verhaal achter deze stichting indrukwekkend; familieleden van Sjoerd van den Heuvel die zijn geweldige werk na zijn overlijden voortzetten. Ik wil graag bijdragen aan het werk van deze stichting.”

Meer informatie
Er is een Instagram-account geopend (mijneigenwijze4daagse) waarop geïnteresseerden deactiviteiten kunnen gaan volgen. Op Facebook is een evenement aangemaakt, mijn eigen(wijze) 4-daagse, met hetzelfde doel. Op Strava (Jeanine Langens) zijn alle trainingsactiviteiten te zien. A.s. woensdag wordt de rekening voor het inzamelen van het sponsorgeld geopend.


Appeltaarten en stroopwafels!

Vandaag hebben de basisscholen De start (in De Moer) en De Touwladder (in Kaatsheuvel) het Afrikaproject afgesloten met het presenteren van alles wat ze over Afrika geleerd hebben. Er werd gedanst, gezongen en werkstukken werden gepresenteerd. Met de verkoop van appeltaarten en stroopwafels hebben ze onze stichting ondersteund. Dank jullie wel!!!

Gilde Sint Sebastiaan, Bedankt!!

Op zondag 23 september heeft Maria het Koningsschieten van het Gilde Sint Sebastiaan bijgewoond, een gebeurtenis die één keer in de drie jaar wordt georganiseerd. Dankzij de inzet van Maud Kleinekorte, leerlinge van De Nieuwste School, en haar opa, één van de gildebroeders, zamelde het gilde 1500 euro in voor Stichting Mazingira. We zullen het geld gebruiken voor de inrichting van het meisjeshuis.

Dank aan alle gildebroeders!!

IMG_0192