Aktueel

Elektriciteit op School

Zo, dit was eventjes geleden. Maar…ondanks Corona werd in Marambeka niet stil gezeten. We hebben elektriciteit op de campus! Dat betekent dat het voor goede docenten nog aantrekkelijker is geworden om intrek te nemen in een van de lerarenhuizen en voor langere tijd les te geven aan Esperanto Secondary School. Bovendien is er verlichting aangebracht in de eetzaal en in een klaslokaal zodat studenten ook ’s avonds kunnen studeren!

Jeanine loopt de Vierdaagse voor Mazinga

Jeanine Langens- van Orsouw en Paul van den Heuvel

Vanmiddag heeft Jeanine Langens- van Orsouw haar alternatieve Vierdaagse afgerond. Zij heeft de Vierdaagse gelopen in verband met het bereiken van de leeftijd van 50 jaar en het 25 jaar werkzaam zijn in het onderwijs. Zij koos Mazingira vanwege het feit dat alle opbrengsten volledig zonder kosten worden besteed voor het goede doel en de ondersteuning door Wilde Ganzen. Wij waren bij haar aankomst in Middelrode en hebben de cheque in ontvangst genomen. Een geweldig bedrag!!!

De Eigenwijze 4-daagse van Jeanine Langens

Meer dan 500 kilometer heeft Jeanine Langens al in de benen. Ze bereidt zich voor op haar eigen(wijze) vierdaagse die ze in juli gaat lopen. Ze hoopt hiermee geld op te halen voor het ‘MaaslandCollege in Tanzania’, onze Esperanto Secondary School in Marambeka. En prachtig initiatief waarover zij in de Regio Oss uitgebreid vertelde (zie hieronder). Steun Jeanine en daarmee Stichting Mazingira met deze link, en volg haar voorbereidingen op instagram.

Afbeelding

160 kilometer wandelen voor Afrikaans Maaslandcollege

wo 20 mei 2020, 19:00   

OSS | Jeanine Langens – Van Orsouw doet dit jaar mee aan de Vierdaagse. In eerste instantie was Nijmegen in beeld, maar uiteindelijk besloot de van oorsprong Osse om ‘in haar uppie’ 4 x 40 kilometer te lopen, waarbij ze ook nog eens het goede doel steunt. 

Jeanine Langens-van Orsouw

De Vierdaagse van Nijmegen heeft altijd al iets magisch gehad voor Jeanine. In eerste instantie kon ze zich niet voorstellen hoe iemand vier dagen lang zoveel kilometer kon lopen. Nadat ze 50 jaar was geworden en 25 jaar in het onderwijs werkzaam was, besloot ze iets speciaals te doen. Ze startte in januari met trainen, maar toen ze zich verdiepte in de Nijmeegse Vierdaagse, kreeg ze vanwege de drukte steeds meer het idee dat het niet bij haar paste. “Toen ik zag dat het inschrijfgeld 100 euro bedroeg, is het idee tot stand gekomen. Zonde om 100 euro aan de organisatie te geven en in de drukte te gaan lopen. Dan kun je toch beter dat geld direct aan het goede doel geven?” Ze gaat in week 29 of 30 haar eigen Vierdaagse lopen. Helemaal alleen, vanuit haar woonplaats Middelrode. “De volgende stap was het bepalen van het goede doel. Het moest bij me passen en ik wilde zeker zijn dat het volledige bedrag dat ik zou inzamelen daar terecht zou komen waar het echt nodig was. Ik zocht dus een goed doel dat geen reclame maakt en dat louter werkt met vrijwilligers. Stichting Mazingira Nederland voldeed aan die eisen: de stichting ontwikkelt onderwijs in Tanzania. Met name onderwijs aan meisjes op het Maaslandcollege. Daarnaast ondersteunt zij financieel de radiozender, zodat de bevolking goede informatie krijgt. Maria, de voorzitter van de stichting, heeft mij verzekerd dat al het geld naar Tanzania gaat en dat de familie (op eigen kosten) elk jaar naar Tanzania afreizen om te controleren of het geld op de juiste manier besteed is. Daarnaast vind ik het verhaal achter deze stichting indrukwekkend; familieleden van Sjoerd van den Heuvel die zijn geweldige werk na zijn overlijden voortzetten. Ik wil graag bijdragen aan het werk van deze stichting.”

Meer informatie
Er is een Instagram-account geopend (mijneigenwijze4daagse) waarop geïnteresseerden deactiviteiten kunnen gaan volgen. Op Facebook is een evenement aangemaakt, mijn eigen(wijze) 4-daagse, met hetzelfde doel. Op Strava (Jeanine Langens) zijn alle trainingsactiviteiten te zien. A.s. woensdag wordt de rekening voor het inzamelen van het sponsorgeld geopend.


Rondleiding Meisjeshuis

Het meisjeshuis is klaar. De kamers zijn ingericht en er is stromend water. De meisjes zijn er even niet omdat ook in Tanzania iedereen thuis moet blijven vanwege Corona. Prima gelegenheid om eens even rond te kijken in het meisjeshuis!

Rondleiding in het meisjeshuis
Stromend water in de badkamer

Nieuwe toiletten!

Wij willen iedereen hartelijk danken die heeft bijgedragen aan het realiseren van ons nieuwe project. Dank voor alle mensen die, nu ze in coronatijd geen feest kunnen geven, ze de uitgespaarde euro’s aan ons hebben overgemaakt.

Met de hulp van de Wilde Ganzen kunnen we ons volgende project nu al realiseren: Een nieuwe toiletgroep voor de leerlingen op de Esperanto School waar dringend behoefte aan is en de bouw van een matronhuisje (surveillant in het meisjeshuis).

Bezoek aan Marambeka#4

Dit jaar is Laurine, dochter van Felix, ook meegegaan. Zij heeft een dag meegelopen op school. Ze schrok van het grote aantal leerlingen op de basisschool dat in één klas zit. Meer dan 100 leerlingen!! Maar ze was ook onder de indruk van de wijze waarop alles, wetende dat er niet veel geld is, georganiseerd is. En uiteraard waren de leerlingen weer erg nieuwsgierig en enthousiast!

Laurine in Marambeka

Bezoek aan Marambeka#3

Er zijn diverse sponsors die ons gevraagd hebben om het geld te besteden aan spullen voor het meisjeshuis. Dus zijn we met Peter, directielid van de Esperanto School, op pad gegaan om inkopen te doen. We hebben 60 muskietennetten gekocht, bevestigingsmateriaal voor deze netten, gordijnen en rails, bezems en strijkijzers (op kolen). De meisjes danken alle sponsors voor hun bijdrage en laten weten erg blij te zijn met de aankopen!!

Inkopen doen
Wat een boel spullen!

Bezoek aan Marambeka#2

De dining-hall wordt ook gebruikt als aula. Alle leerlingen verzamelen zich daar voor bijeenkomsten en moeten daarvoor hun eigen stoel uit de lokalen mee nemen. Nogal een onderneming…Extra meubilair voor de dining-hall is inmiddels toegezegd. Tijdens ons bezoek werden hier traditionele Afrikaanse dansen getoond.

De dining-hall wordt ‘omgetoverd’ tot aula
Dansers

Bezoek aan Marambeka #1

Van 31 jan tot 10 febr zijn vier bestuursleden van Mazingira weer in Bunda/Marambeka geweest. De school, het meisjeshuis en de dining-hall zijn volop in gebruik. De school groeit enorm in leerlingenaantal, mede dankzij de goede huisvesting en de goede eindexamenresultaten.

We waren minder tevreden over het tempo waarop de projecten gerealiseerd worden. De afronding van de dining-hall duurt veel te lang. Zo moet het bestuur van de school de pannen voor de keuken en het meubilair nog regelen. Wat ons betreft had dat sneller gemoeten.

Voor het eerst hebben alle partijen (schoolbestuur, bestuursleden van Mazingira Tanzania, afvaardiging regionale regering en het bestuur van onze stichting) bij elkaar gezeten om de lopende projecten én de toekomst van de school te bespreken. Ondanks de vele partijen was het een goede bespreking en staan alle neuzen weer in dezelfde richting. Onder meer werd ons toegezegd dat binnen één maand de keuken en de inrichting wordt afgerond.

Bespreking met alle betrokken partijen over de toekomst van Esperanto Secondary School

Appeltaarten en stroopwafels!

Vandaag hebben de basisscholen De start (in De Moer) en De Touwladder (in Kaatsheuvel) het Afrikaproject afgesloten met het presenteren van alles wat ze over Afrika geleerd hebben. Er werd gedanst, gezongen en werkstukken werden gepresenteerd. Met de verkoop van appeltaarten en stroopwafels hebben ze onze stichting ondersteund. Dank jullie wel!!!