Nieuw sanitair voor meisjes

Dankzij sponsors uit onze vriendenkringen hebben we ook voor de meisjes een sanitairgebouw kunnen realiseren. Daarmee hebben we opnieuw een enorme stap gemaakt om de hygiënische omstandigheden op de Esperanto Secondary School te verbeteren. De opbrengst van onze volgende actie (de verkoop van de olijfolie) wordt ingezet om ook het sanitair voor de lerarenhuizen te kunnen realiseren.

Elektriciteit op School

Zo, dit was eventjes geleden. Maar…ondanks Corona werd in Marambeka niet stil gezeten. We hebben elektriciteit op de campus! Dat betekent dat het voor goede docenten nog aantrekkelijker is geworden om intrek te nemen in een van de lerarenhuizen en voor langere tijd les te geven aan Esperanto Secondary School. Bovendien is er verlichting aangebracht in de eetzaal en in een klaslokaal zodat studenten ook ’s avonds kunnen studeren!

Rondleiding Meisjeshuis

Het meisjeshuis is klaar. De kamers zijn ingericht en er is stromend water. De meisjes zijn er even niet omdat ook in Tanzania iedereen thuis moet blijven vanwege Corona. Prima gelegenheid om eens even rond te kijken in het meisjeshuis!

Rondleiding in het meisjeshuis
Stromend water in de badkamer

Nieuwe toiletten!

Wij willen iedereen hartelijk danken die heeft bijgedragen aan het realiseren van ons nieuwe project. Dank voor alle mensen die, nu ze in coronatijd geen feest kunnen geven, ze de uitgespaarde euro’s aan ons hebben overgemaakt.

Met de hulp van de Wilde Ganzen kunnen we ons volgende project nu al realiseren: Een nieuwe toiletgroep voor de leerlingen op de Esperanto School waar dringend behoefte aan is en de bouw van een matronhuisje (surveillant in het meisjeshuis).

Bezoek aan Marambeka#4

Dit jaar is Laurine, dochter van Felix, ook meegegaan. Zij heeft een dag meegelopen op school. Ze schrok van het grote aantal leerlingen op de basisschool dat in één klas zit. Meer dan 100 leerlingen!! Maar ze was ook onder de indruk van de wijze waarop alles, wetende dat er niet veel geld is, georganiseerd is. En uiteraard waren de leerlingen weer erg nieuwsgierig en enthousiast!

Laurine in Marambeka

Bezoek aan Marambeka#3

Er zijn diverse sponsors die ons gevraagd hebben om het geld te besteden aan spullen voor het meisjeshuis. Dus zijn we met Peter, directielid van de Esperanto School, op pad gegaan om inkopen te doen. We hebben 60 muskietennetten gekocht, bevestigingsmateriaal voor deze netten, gordijnen en rails, bezems en strijkijzers (op kolen). De meisjes danken alle sponsors voor hun bijdrage en laten weten erg blij te zijn met de aankopen!!

Inkopen doen
Wat een boel spullen!

Bezoek aan Marambeka#2

De dining-hall wordt ook gebruikt als aula. Alle leerlingen verzamelen zich daar voor bijeenkomsten en moeten daarvoor hun eigen stoel uit de lokalen mee nemen. Nogal een onderneming…Extra meubilair voor de dining-hall is inmiddels toegezegd. Tijdens ons bezoek werden hier traditionele Afrikaanse dansen getoond.

De dining-hall wordt ‘omgetoverd’ tot aula
Dansers

Bezoek aan Marambeka #1

Van 31 jan tot 10 febr zijn vier bestuursleden van Mazingira weer in Bunda/Marambeka geweest. De school, het meisjeshuis en de dining-hall zijn volop in gebruik. De school groeit enorm in leerlingenaantal, mede dankzij de goede huisvesting en de goede eindexamenresultaten.

We waren minder tevreden over het tempo waarop de projecten gerealiseerd worden. De afronding van de dining-hall duurt veel te lang. Zo moet het bestuur van de school de pannen voor de keuken en het meubilair nog regelen. Wat ons betreft had dat sneller gemoeten.

Voor het eerst hebben alle partijen (schoolbestuur, bestuursleden van Mazingira Tanzania, afvaardiging regionale regering en het bestuur van onze stichting) bij elkaar gezeten om de lopende projecten én de toekomst van de school te bespreken. Ondanks de vele partijen was het een goede bespreking en staan alle neuzen weer in dezelfde richting. Onder meer werd ons toegezegd dat binnen één maand de keuken en de inrichting wordt afgerond.

Bespreking met alle betrokken partijen over de toekomst van Esperanto Secondary School

Update Meisjeshuis & Dininghall

Begin deze maand waren Felix, Maria, Paul en Bram op bezoek in Marambeka. Trots werden zij door Mramba en studenten rondgeleid over de ‘schoolcampus’. Het meisjeshuis is nu bewoond en de dininghall is deze maand afgemaakt. De overheid heeft beloofd de keuken in te zullen richten!

Vorig jaar brachten twee leerlingen van het Maaslandcollege, een belangrijke sponsor van dit project, een bordje mee met het logo en de naam van hun school. Groot was het bordje niet, het moest immers mee in het koffer. Onze Afrikaanse vrienden vonden dit echt te klein. Groot hebben ze nu op het meisjeshuis geschilderd: “Maaslandcollege – Girlshouse – Oss-Netherlands”. Super nice!

Ontwikkeling Radiostation MazingiraFM

Het radiostation MazingiraFM speelt een grote rol bij het verspreiden van (lokaal) nieuws en actualiteiten. Bovendien maken de verschillende journalisten dagelijks educatieve programma’s over onderwerpen zoals het gebruik van voorbehoedsmiddelen, AIDS preventie, rechten van vrouwen en zelfstandig ondernemen. Helaas verkeerd het radiostation in zwaar weer. De stroomvoorziening is gebrekkig waardoor de zender nogal eens uit de lucht gaat. Bovendien is het bereik van de zender te beperkt waardoor belangrijke steden niet worden bereikt. Daarom is het lastig om adverteerders te strikken en haalt het radiostation te weinig geld op om goed te kunnen blijven functioneren.

Studio MazingiraFM

 

Vanwege de belangrijke functie die het radiostation speelt bij de voorlichting en educatie van de regionale bevolking helpt Stichting Mazingira om de situatie te stabiliseren en om MazingiraFM zo snel mogelijk weer zelfstandig te kunnen laten opereren.

We helpen het radiostation op een aantal manieren:

  • We stroomlijnen de dagelijkse gang van zaken (denk aan administratie, onderhoud van apparatuur en beveiliging)
  • We hebben afgelopen maand geinvesteerd in nieuwe generatoren om de stroomvoorziening te verbeteren waardoor het radiostation nu dag en nacht, zelfs met slecht weer, in de lucht kan blijven
  • In februari bouwen we een zendmast van 40 meter hoog die het mogelijk gaat maken om de grotere steden in de regio te bereiken

[one_half]

Generatoren
Twee generatoren om het zendstation van stroom te voorzien

[/one_half]

[one_half_last]
Met deze acties maken wij het op korte termijn weer heel interessant voor bedrijven om te adverteren via MazingiraFM. In maart bezoeken Jeroen en Bas de studio in Tanzania om de voortgang te bespreken en om plannen voor de toekomst te maken.
[/one_half_last]